Alvorens producten verpakt kunnen worden dienen deze soms eerst gereinigd te worden. Dit kan wassen met schoon water zijn maar soms zijn er industriële technieken vereist. Ook is het mogelijk dat verpakkingen gereinigd dienen te worden alvorens ze afgevuld kunnen worden.  Daarnaast worden er in veel fabrieken logistieke hulpmiddelen als kratten gebruikt die alvorens ze weer opnieuw de keten ingaan gereinigd dienen te worden.

Vaak gebeuren dit soort processen in industriële installaties waarbij metalen banden gebruikt worden als transportsysteem.

Bij de productie van metalen delen worden vaak oliën of olieachtige media gebruikt. Voor de ontvanger van de geproduceerde delen is het echter vaak een vereiste om schone producten te ontvangen. De delen moeten dus gereinigd worden. Dit gebeurt middels industriële reinigingstechnieken waarbij in geval van hoge productieaantallen speciale machines ontworpen worden. In veel van dit soort installaties worden onze draadogenbanden toegepast vanwege de zeer stabiele bandloop en de mogelijkheid tot inbouwen van speciale items (zie ook “specials”).

In Nederland worden veel gewassen gekweekt om vervolgens over de hele wereld verstuurt te worden. Vaak dienen deze gewassen eerst schoongemaakt te worden voordat ze netjes verpakt kunnen worden. Ze worden dan ontdaan van bijvoorbeeld zand en ongedierte. Vooral de aanwezigheid van zand maakt dat het reinigen een zeer slijtagegevoelig proces wordt. Hierdoor komen metalen banden al snel in aanmerking om de levensduur van een installatie acceptabel te houden.

Voordat verpakkingen afgevuld kunnen worden is het vaak nodig dat deze eerst gereinigd worden. Zeker wanneer we over voedingsmiddelen spreken is dit een vereiste. Flessen, zakjes, blikken, bakjes en andere verpakkingswaren worden vaak door complete reinigingsstraten gevoerd alvorens ze afgevuld worden. In veel gevallen gebeurt dit in installaties met metalen banden, zeker wanneer onder hoge temperaturen gereinigd wordt.

In veel gevallen dienen kratten (en andere soortgelijke logistieke hulpmiddelen) eerst grondig gereinigd te worden voordat ze opnieuw aangeboden mogen worden in een proces. Hiervoor hebben gebruikers in veel gevallen een industriële wasinstallatie staan waarbij onder hoge temperatuur de kratten (of soortgelijk) gewassen worden. Omdat kunststof banden bij deze temperaturen niet meer geschikt zijn worden vaak metalen banden gebruikt. Vooral positief aangedreven banden als OGB-L banden zijn hier zeer goed inzetbaar.

Bij industriële was- en reinigingsinstallaties komt het steeds vaker voor dat er in de metalen transportband speciale opties ingebouwd dienen te worden, bijvoorbeeld voor plaatsbepaling van het product. Ook voor minder complexe situaties kan het zijn dat er specials noodzakelijk zijn, zo dienen gladde of ronde producten geforceerd meegevoerd te worden door het toepassen van meenemers in de band. Door de samenwerking tussen Tribelt en De Spiraal hebben wij alle mogelijkheden in huis om allerlei soorten hulpmiddelen zelf te ontwerpen en te produceren. De meest vreemdsoortige meenemers, productdragers, zijplaten en andere elementen hebben wij reeds in samenspraak met onze klanten ontwikkeld. Ook denken we natuurlijk graag met u mee voor een passende oplossing!