Thermprocess is de markt waarin hoge temperatuurprocessen centraal staan. Daarbij kan het gaan over uiteenlopende producten met elk eigen productietechnologieën, de gemeenschappelijke factor is dat er een bewerking plaatsvindt bij een (extreem) hoge temperatuur.

Bij deze processen worden metalen banden ingezet om producten door een installatie te voeren. Tribelt produceert dit type banden en kan u tevens adviseren op gebied van hittebestendige transportbanden.

Vóór in de keten van productie en omvormen van metaal en metalen delen zit de zogenaamde zware industrie. Daarbij denken we aan de hoogovens en walserijen maar ook aan de industrieën waarbij grote klompen verhit metaal in één keer omgevormd worden. De bewerkingsprocessen die binnen de zware industrie plaatsvinden stellen de meest extreme voorwaarden aan onze metalen banden; enorme beladingen bij hoge temperaturen. Dit soort projecten zijn altijd een enorme uitdaging. Voordat er überhaupt een productie-collega aan te pas komt zijn er vaak al maanden gerekend aan technische haalbaarheid van het bandconcept. De banden die voor deze industrie gebruikt worden bestaan bijna altijd uit zware schalmen gemaakt uit stripmateriaal die verbonden zijn middels dikke koppelpennen, de insteken. Zie ook “type 1200: SCH banden”.

Bij de productie van metalen producten en componenten is het bijna altijd een vereiste om de producten een warmtebehandeling te geven. Dit kan zijn om de spanning uit het materiaal te laten of om het oppervlak een harde (slijtvaste) laag te geven. Hardsolderen daarentegen is een proces waarbij (metalen) componenten aan elkaar of op een drager (bv een printplaat) bevestigd worden. Voor al deze processen geldt dat er hoge temperaturen gebruikt worden en dat de processen zich afspelen in tunnelovens. Voor een leek lijken deze installaties allemaal op elkaar maar ze zijn altijd specifiek ontworpen voor een bepaalde product-proces combinatie. Dit betekent ook dat er altijd een speciaal ontworpen metalen band in de tunneloven gebruikt wordt. Tribelt is goed bekend met de benodigde productietechnieken en materialen voor dit soort banden en heeft jarenlange ervaring met de productie hiervan. Ook hebben wij diverse exotische materialen als Inconel(s), NiCrV, hoogwaardige RVS soorten etc. in voorraad om levertijden daardoor beheersbaar te houden.

Alhoewel Solar onder de Thermprocess toepassingen geschaard kan worden is het voor Tribelt een hoofdmarkt. Zie daartoe ook “Solar”.

De industrie die zich bezig houdt met glas en glasachtige producten is welbekend met metalen banden. Op verschillende plekken in de productieprocessen worden dit soort banden toegepast waarbij de ontlaatovens wel de meest bekende toepassing is. Foamglas is wellicht een minder bekende toepassing waartoe glas verwerkt wordt, dit is een isolerend en stabiliserend bouwmateriaal waarvoor glassplinters onder hoge temperatuur omgevormd worden tot een foam-achtig product. Bij de productie hiervan worden “type 100: WG banden” gebruikt welke vervaardigd zijn uit AISI309, AISI314 en 253MA.