Alhoewel Solar tot de “Thermprocess” toepassingen behoort beschouwt Tribelt dit als een hoofdmarkt. Jaren van ontwikkeling en optimalisatie heeft ervoor gezorgd dat wij dé leverancier van metalen banden op dit gebied zijn. Door de samenwerking tussen Spiraal en Tribelt hebben wij een uniek bandconcept kunnen bedenken waardoor productie van zonnecellen verder geoptimaliseerd kan worden.

Tribelt heeft een concept ontwikkeld waarbij in de band geassembleerde nokjes ervoor zorgen dat het contactoppervlak tussen transportband en de zonnecel zo minimaal mogelijk is. Dit komt de efficiëntie van de zonnecel ten goede. Deze speciale nokjes worden bij onze zusterorganisatie “De Spiraal” uit exact hetzelfde materiaal geproduceerd als waaruit de band bestaat. Vervolgens worden de nokjes bij Tribelt in de band geassembleerd. Het grote voordeel van geassembleerde nokjes is dat er geen extra warmte in de band wordt gebracht. Dit is belangrijk omdat ingebrachte warmte van invloed is op een rechte bandloop en omdat de lasverbindingen na verloop van tijd kunnen begeven onder invloed van de extreme warmte. Aangezien de positionering van de zonnecel op de band cruciaal is vanwege het geautomatiseerd oppikken van de cel aan het einde van de band heeft een band met geassembleerde nokjes grote voordelen ten opzichte van andere bandconcepten.

Ondanks de grote voordelen van de geassembleerde nokjes zoals hierboven beschreven zijn er nog enorm veel installaties in gebruik die een ander bandconcept voeren. Of het nu nokjes zijn die gelast worden, banden zonder nokjes, banden met U-haak kantafwerking in plaats van gelast, er is bijna geen variant te bedenken die Tribelt niet kan vervaardigen.

In de Solar branche worden voor de metalen transportbanden bijna altijd draadsoorten in het materiaal “Werkstoff 2.4869” toegepast. Dit materiaal is ook wel bekend onder de namen “NiChroom 5 / NiCrV / NiCr8020 / 8020 / Chronix80”. Belangrijkste reden voor deze keuze is het toepassingsbereik qua temperatuur. Tot ca. 1150 °C kan dit materiaal nog ingezet worden en daarmee is het in de verhouding materiaalprijs vs levensduur de beste keuze. Omdat Tribelt al jarenlang veelvuldig aan de Solar branche levert hebben wij de meest gebruikte draaddiktes standaard in voorraad. Aangezien levertijden voor draad in dit materiaal standaard op minstens 8 weken zit, is een levertijd van ca. 4 weken voor een complete band inclusief geassembleerde nokjes minstens aanvaardbaar te noemen.