In de aardappel-, groente en fruitverwerkende (AGF) industrie zijn hygiëne, slijtvastheid en traceerbaarheid van groot belang. Daarom is het logisch dat er veel metalen banden ingezet worden. Tribelt is goed bekend met de verschillende soorten banden en eisen die in deze industrie gelden.

De verschillende toepassingen waarvoor banden gebruikt worden zijn hieronder uiteen gezet waarbij de meest voorkomende bandtypen eveneens benoemd worden.

Één van de eerste stappen in het gehele proces is het reinigen van de binnenkomende goederen. Dit kan op verschillende manieren maar één ervan is dat dit middels een installatie met daarin een metalen band gebeurt. Banden die daartoe gebruikt worden zijn;

Een veel voorkomende processtap in de AGF industrie is het blancheren, koken of stomen. Voor deze processtap kan gekozen worden voor een installatie met daarin een metalen transportband. Banden in dit soort installaties worden relatief vaak uitgevoerd met speciale opties als meenemers, zijplaten en/of zijdelingse kettingen. Tribelt kan hierin met u meedenken en zal u adviseren over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden.

Veel voorkomende bandtypen zijn:

Vooral in de aardappelverwerkende industrie is het bakken (frituren) van product een zeer gangbare bewerking. De installaties hiertoe zijn veelal uitgevoerd met speciaal ontworpen metalen banden, al dan niet voorzien van kettingen, meenemers en/of sleepnetjes. Op de eigen engineeringsafdeling van Tribelt worden dit soort banden altijd op tekening vastgelegd zodat onze klant een goede visuele voorstelling krijgt voordat met de productie van de band gestart wordt. Zo weten we dat we over dezelfde uitvoering van de band praten.

Veel voorkomende bandtypen zijn:

Bij het bakproces worden oliën gebruikt. De oliën die met de productstroom mee gaan worden zoveel mogelijk weer teruggewonnen om zo verspilling van de olie te minimaliseren. Daarnaast wordt voorkomen dat onnodige opeenhoping van olie en vet in achterliggende procesinstallaties ontstaat. Verder wordt de olie in de bakoven continue gefilterd om de olie schoon te houden. De banden die Tribelt voor deze processtappen levert zijn;

Voor deze toepassing komt het regelmatig voor dat er combinaties van banden geproduceerd worden.
Zo worden STA of OGB-L banden aan de zijkanten voorzien van een WHG band.

Om de houdbaarheid van product te verlengen worden veel AGF producten ingevroren. Wanneer dit niet gebeurt zal het afkoelen van producten in ieder geval een gebruikte processtap zijn. In sommige gevallen worden de producten voorafgaand aan het koelen eerst gedroogd. De installaties die hiervoor gebruikt worden staan vaak achtereenvolgens opgesteld. Afhankelijk van de beschikbare ruimte (oppervlak en hoogte) kunnen dit tunnel- (rechtlijnige) installaties of toreninstallaties zijn. Voor beide soorten installaties heeft Tribelt de juiste banden in haar productassortiment;

De meest voorkomende processtappen in de AGF verwerkende industrie zijn hiervoor reeds genoemd. Het is echter mogelijk dat bij voorgenoemde toepassingen de oplossing voor uw specifieke probleemstelling niet genoemd wordt. Graag gaan wij daartoe persoonlijk met u in overleg om samen de juiste band te configureren. Meenemers, productdragers, zijplaten, afstandhouders, (zelfbouw) kettingen en combinaties van verschillende bandtypes, geen uitvoering waar we op voorhand nee tegen zeggen. Ons uitgebreide machinepark, samen met eigen engineering en gereedschapsmakerij, maken dat wij een ongekende vrijheid aan bandoplossingen kunnen realiseren.